Snelle genezing van een verrekking met behulp van BEMER
De fysische vasculaire therapie BEMER kan een verrekking snel herstellen, uiteraard binnen de natuurlijke grenzen.
Maar hoe werkt deze vasculaire therapie?
Door middel van elektromagnetische signalen wordt de pompende beweging van de kleinste bloedvaten gestimuleerd. Hierdoor kan de doorbloeding van deze bloedvaten weer op een normaal niveau teruggebracht worden (stimulus en respons) en kunnen de lichaamscellen weer beter voorzien worden. De fysische vasculaire therapie BEMER kan ook de “lijdensperiode” van een spierverrekking duidelijk verkorten. Met name sporters weten de fysische vasculaire therapie BEMER te waarderen. Niet alleen omdat de therapie verrekkingen, verstuikte enkels en gescheurde spieren en banden helpt te genezen, maar ook helpt om deze te voorkomen.
Door een betere doorbloeding van de kleinste bloedvaten als gevolg van de fysische vasculaire therapie BEMER kunnen sporters toe met kortere warming-ups en cooling-downs en herstellen ze na het sporten sneller. De training wordt zo ook effectiever. Microletsel kan in het ideale geval meteen hersteld worden, waardoor ernstigere blessures voorkomen kunnen worden. Ideaal voor sporters, maar ook in het dagelijks leven komt het zeker van pas.
Hoewel de fysische vasculaire therapie BEMER een verrekking in het dagelijks leven niet kan voorkomen, kan het genezingsproces ervan behoorlijk verkort worden. We mogen bovendien niet vergeten, dat de fysische vasculaire therapie BEMER niet alleen geschikt is om de lichaamseigen genezingsprocessen nieuw leven in te blazen, maar nog tal van andere toepassingen kent. Voorbeelden voor deze toepassingen zijn de versterking van de immuunrespons, de verbetering van de geestelijke prestaties, de positieve invloed op het algemene welzijn, de gezondheid en het slaapritme, de verbetering van het reactievermogen, als aanvullende behandeling bij tal van ziektes en nog veel meer. Kortom, de fysische vasculaire therapie BEMER leidt tot een duidelijk verbeterde levenskwaliteit. Met name in de huidige prestatiemaatschappij en ons drukke privéleven is dat zeer welkom.
Bewijs voor de effectiviteit van de fysische vasculaire therapie BEMER blijkt alleen al uit het feit, dat er tijdens de afgelopen 15 jaar 46 publicaties en een reeks in PubMed vermelde wetenschappelijke studies zijn verschenen die aantonen dat er van de BEMER-therapie een beschermende en profylactische werking kan uitgaan.
Zorg dat u op de hoogte bent
Over verekking
Wat te doen bij een verrekking?
Het is snel gebeurd: een verrekking komt helaas nu eenmaal voor. Tijdens een sportwedstrijd, een wandeling, tijdens het joggen of een langdurige overbelasting van bijvoorbeeld de handen ‒ een verrekking van spieren of banden is zo gebeurd. Ook thuis ben je niet altijd veilig. Je kunt bijvoorbeeld zomaar een spier verrekken tijdens het zemen van de ramen. Met pijn, een bloeduitstorting en zwellingen als resultaat. Snel ingrijpen is vervolgens noodzakelijk. Een verrekking is een beschadiging aan het bewegingsapparaat, of beter gezegd aan de spieren of banden. Iedere verrekking wordt veroorzaakt door het overstrekken van spier of gewrichtsband. In tegenstelling tot gescheurde spieren of banden is er bij een verrekking geen sprake van overstrekking of grote beschadigingen, maar blijft het weefsel grotendeels intact. Normaal gesproken treden er kleine beschadigingen aan het weefsel en de bloedvaten op. In de geneeskunde wordt in een dergelijk geval gesproken van een zogenaamd microtrauma. Als gevolg van dit microtrauma stroomt er bloed uit de beschadigde vaten naar het omliggende weefsel dat vervolgens opzwelt. De zwelling drukt op haar beurt op de zenuwen en veroorzaakt zo pijn. Hoewel het slechts kleine verwondingen lijken, kunnen ze uiteindelijk tot een langdurige beperking leiden. Sporters kunnen hierover zeker meepraten, maar ook mensen die vanwege hun beroep iedere dag een behoorlijke lichamelijke inspanning leveren, ervaren een verrekking als bijzonder onaangenaam. We onderscheiden in beginsel tussen verrekte banden en spieren. Een verrekte band is het gevolg van een overstrekte pees of band in een van de gewrichten. In tegenstelling tot een gescheurde band behoudt een verrekte band zijn belangrijke stabiliserende functie. Een spierverrekking ontstaat wanneer de kleinste structuur van een spier, de sarcomeren, beschadigd raakt. Een plotselinge en heftige beweging is hiervan vaak de oorzaak. Een verrekking komt vaak voor in de voet, de kuit, het bovenbeen en de bovenarm. Het verschil tussen bijvoorbeeld een gescheurde en een verrekte enkelband maakt voor de patiënt weinig uit. Beiden gaan gepaard met hevige pijn. Bloeduitstortingen, zwellingen en pijn bij het aanspannen of bewegen van de spieren zijn typische symptomen. Typisch is ook, dat de pijn afneemt wanneer het betreffende deel van het lichaam niet gebruikt of ontzien wordt. Zodra de spier weer belast wordt, keert ook de bijbehorende pijn van de verrekking terug. De pijn zelf wordt over het algemeen als krampachtig en trekkend omschreven. Er dient snel gehandeld te worden. Met name sporters zijn bekend met de zogenaamde “RICE-regel”.
“RICE-regel” bij verrekkingen
De “RICE-regel” bij spierverrekkingen heeft natuurlijk niets met rijst te maken. De afzonderlijke letters staan voor “rust”, “ijs”, “compressie” en “elevatie”. Hiermee wordt bedoeld dat de betrokken persoon zijn actie meteen moet staken en rust moet nemen. Daarna dienen zwellingen en/of bloeduitstortingen gekoeld te worden, het liefst met ijs of een ijszak. Wanneer deze niet voorhanden zijn, volstaat koud water ook. Vervolgens dient een drukverband (compressie) aangelegd te worden om te voorkomen dat de zwelling toeneemt. Door tenslotte het lichaamsdeel met de verrekte spier of band hoog te leggen wordt de bloedtoevoer verlaagd waardoor het vocht rond het letsel sneller afgevoerd kan worden. Omdat een leek het onderscheid meestal niet kan maken tussen een verrekking en een gescheurde gewrichtsband, is het raadzaam een arts te raadplegen. Wanneer het daadwerkelijk “slechts” om een verrekking gaat, is geduld een schone zaak. De verrekking moet op natuurlijke wijze genezen. Door de lichaamseigen herstelmechanismen te ondersteunen kan de duur van de klachten behoorlijk verkort worden.
Het zelfgenezend en reparerend vermogen van het lichaam
De opmerkelijke lichaamseigen herstelprocessen zorgen ervoor dat ons lichaam te allen tijd de hoogst mogelijke prestaties kan leveren. Dit betekent onder meer dat wanneer er een probleem optreedt, bijvoorbeeld als gevolg van een verrekking, ons lichaam probeert het probleem te verhelpen. Door het beschadigde weefsel na een verwonding af te breken en te verwijderen ondersteunt het zelfgenezend mechanisme het genezingsproces van de wond. Om de lichaamseigen herstelprocessen effectief te kunnen ondersteunen, is de stimulering of het herstel van een goede microcirculatie van groot belang bij regeneratieve processen zoals bijvoorbeeld na een verrekking. De microcirculatie is van groot belang voor het organisme. Ze heeft bovendien meerdere taken. De microcirculatie regelt de bloeddruk, stimuleert de warmteoverdracht en transporteert zuurstof en voedingsstoffen naar de lichaamscellen. Verder in de bloedsomloop worden gifstoffen en slakken uit de cellen afgevoerd. Bedenk wel, dat de mens uit circa 80 tot 100 biljoen lichaamscellen bestaat. Om deze allemaal te bereiken dient het bloed voortdurend door ons lichaam te circuleren. Het bloed stroomt door het lichaam als gevolg van de druk die in het hart geproduceerd wordt. De slagaders vertakken zich steeds verder en worden tegelijkertijd ook steeds dunner. Uiteindelijk bereikt het bloed de haarvaten (medische term: capillairen), de kleinste bloedvaten in het menselijk lichaam. De capillairen en het gebied kort daarvoor en daarna worden samen wel de microcirculatie genoemd. Een goed functionerende microcirculatie is door een betere doorbloeding bijzonder belangrijk voor een goede aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen en afvoer van afvalstoffen. Een betere bloedcirculatie verbetert de toevoer van voedingsstoffen naar het betreffende weefsel, helpt mee de ontsteking te bestrijden en kan het genezingsproces bij een verrekking aanzienlijk bespoedigen. De microcirculatie kan bijvoorbeeld door middel van de fysische vasculaire therapie BEMER op technisch-medische wijze gestimuleerd worden.