BEMER therapie bij een vermoeidheidssyndroom
De fysische vasculaire therapie BEMER stimuleert het natuurlijke reactievermogen van het immuunsysteem en activeert het zelfgenezend vermogen van het lichaam door de versterking van de eigen controlemechanismen. Hierdoor kan de therapie in veel situaties uitermate geschikt zijn als complementaire behandeling. Zo past bijvoorbeeld een steeds groter wordende groep van artsen en therapeuten de fysische vasculaire therapie BEMER met succes toe, o.a.
- bij rugpijn,
- bij slaapstoornissen,
- bij arteriële en veneuze doorbloedingsstoornissen,
- bij artrose,
- bij diabetes,
- als infectiebestrijding,
- als versterking van het immuunsysteem,
- ter activering van de zelf genezende processen van het lichaam.
De fysische vasculaire therapie BEMER helpt patiënten met een vermoeidheidssyndroom om beter in en door te slapen en ondersteunt het lichaam tijdens deze rustperiode bij belangrijke herstelprocessen.
Zorg dat u op de hoogte bent
Over vermoeidheidssyndroom
Een vermoeidheidssyndroom bepaalt het verloop van de dag.
Uitputting komt als symptoom zeer vaak voor. Iedereen heeft weleens een periode waarin hij zich uitgeblust, zwak of moe voelt. Juist in onze moderne prestatiemaatschappij die gekenmerkt wordt door overbelasting op het werk en regelmatige stresssituaties, raakt ons lichaam steeds vaker uitgeput. Als er dan ook nog privéproblemen spelen, liggen slapeloze nachten eigenlijk voor de hand. Deze verschillende fases van uitputting kunnen vaak niet gecompenseerd worden door lichamelijk en geestelijk rust te nemen. Om meteen van een ziekte te spreken zou wat ver gaan. Door een verandering in de dagelijkse sleur (bijvoorbeeld door voldoende vakantie, een rustig weekend, vermijden van stressvolle situaties in het gezinsleven enz.) komt er vaak een einde aan het uitgebluste gevoel. De situatie ziet er echter volledig anders uit wanneer zelfs bij voldoende slaap en veranderingen in het dagelijks leven het uitgeputte gevoel niet verdwijnt en een aanhoudend gevoel van vermoeidheid en lusteloosheid het verloop van de dag bepaalt. Vaak betreft het dan een bepaalde vorm van het vermoeidheidssyndroom (FS). Raadpleeg in dat geval een arts om het vermoeidheidssyndroom vast te stellen. Op basis van de anamnese van de patiënt, zijn leefomstandigheden en de beschrijving van de klachten zal de arts normaal gesproken vast kunnen stellen of de patiënt lijdt aan een vermoeidheidssyndroom of dat er wellicht sprake is van een andere ziekte, zoals een depressie.
Wat houdt het vermoeidheidssyndroom in?
Het is medische wetenschappers helaas nog niet gelukt om te ontdekken hoe het vermoeidheidssyndroom ontstaan is. Er zijn meerdere factoren die een vermoeidheidssyndroom kunnen veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn ziekten zoals kanker, stofwisselingsstoornissen, bloedarmoede (anemie), reuma, hartaandoeningen, longziekten en multiple sclerose (MS). Bij multiple sclerose speelt de beschadiging aan het zenuwstelsel een centrale rol bij het ontstaan van een vermoeidheidssyndroom. Het staat in ieder geval vast dat vermoeidheid een symptoom is van chronische ziekten. Het vermoeidheidssyndroom treedt vaak op bij kankerpatiënten die bestralingen of chemotherapie ondergaan. Ook voorgeschreven medicijnen kunnen leiden tot het ontstaan van vermoeidheidssymptomen. Als gevolg van de frequentie waarmee het vermoeidheidssyndroom voorkomt bij kankerpatiënten (schattingen gaan uit van ongeveer 75 procent van alle kankerpatiënten), wordt in Duitsland in medische kringen vaak gesproken over een aan kanker gerelateerd syndroom.
Symptomen van het vermoeidheidssyndroom
Het vermoeidheidssyndroom is duidelijk wat anders dan de normale vermoeidheid waar we allemaal weleens mee te kampen hebben. Armen en benen kunnen bij het vermoeidheidssyndroom loodzwaar aanvoelen en de patiënt heeft vaak grote moeite om zich te concentreren. Door de aanhoudende vermoeidheid zijn patiënten vaak tot weinig of niets in staat. Menigeen zegt zelfs moeite te hebben met het tandenpoetsen. Naast uitputtings- en vermoeidheidsverschijnselen en slaapstoornissen komen eventueel ook hoofd-, keel-, en spierpijn voor. Uiteindelijk komen personen met het vermoeidheidssyndroom nauwelijks de dag door, zijn ze bijzonder prikkelbaar en hebben ze last van concentratieproblemen. Naast uitputting en vermoeidheidsverschijnselen komen concentratieproblemen, geheugen- en slaapstoornissen ook vaak voor. De met het vermoeidheidssyndroom gepaard gaande vermoeidheid en verregaande uitputting uiten zich zowel op lichamelijk (fysiek) als cognitief (mentaal) vlak. Het fysische vermoeidheidssyndroom openbaart zich door symptomen als een hogere slaapbehoefte, niet-aflatende vermoeidheid en verminderde lichamelijke prestaties. Het cognitieve FS beïnvloedt het concentratievermogen en het geheugen. Het vermoeidheidssyndroom lijkt in veel opzichten op een depressie. Typerend zijn een gebrek aan motivatie, lusteloosheid, een neerslachtig gevoel en de wens om zich terug te trekken.
Onderscheid tussen het vermoeidheidssyndroom en het chronische vermoeidheidssyndroom (CVS)
Het vermoeidheidssyndroom mag niet verward worden met het chronische vermoeidheidssyndroom. Terwijl het vermoeidheidssyndroom vaak als symptoom gezien wordt voor chronische aandoeningen, geldt het chronische vermoeidheidssyndroom (CVS) als afzonderlijke ziekte. Helaas zijn de oorzaken voor de ziekte CVS ook in medische kringen nog relatief onduidelijk. Een zwakker immuunsysteem wordt door veel onderzoekers als mogelijke oorzaak voor CVS aangewezen. Recente wetenschappelijke studies scharen CVS onder de zogenaamde neuro-immunologische regulatiestoornissen. Dit houdt in dat het samenspel tussen immuunsysteem, zenuwstelsel en de hormonen uit balans raakt. Aangenomen wordt, dat het immuunsysteem hierdoor voortdurend geactiveerd wordt wat op zijn beurt weer leidt tot uitputting, pijn in spieren en gewrichten, een verstoorde temperatuurregeling enz. De typische symptomen van CVS zijn wel bekend, waaronder: – uitputting, – vermoeidheid, – slaapstoornissen, – achteruitgang kortetermijngeheugen, – concentratieproblemen, – hoofdpijn, – keelpijn, – spierpijn, – gewrichtspijn, – stemmingswisselingen, – depressies. Het onderscheid tussen het vermoeidheidssyndroom en CVS is ook voor artsen moeilijk te bepalen vanwege het feit dat de symptomen van beide ziekten zeer op elkaar lijken.
Wat te doen bij een vermoeidheidssyndroom of het chronische vermoeidheidssyndroom (CVS)?
Helaas is er geen „pil” om het vermoeidheidssyndroom en het chronische vermoeidheidssyndroom te bestrijden. Omdat het bij een vermoeidheidssyndroom waarschijnlijk gaat om een uitvloeisel van een andere ziekte of een bijverschijnsel van een chronische ziekte, zal het vermoeidheidssyndroom uitsluitend verdwijnen wanneer de oorzaak genezen wordt. Vaak is dat slechts beperkt of helemaal niet mogelijk en dienen de bijeffecten behandeld te worden met behulp van therapie of geneesmiddelen. Dit is voor de patiënt vaak geen bevredigende oplossing. Daarnaast is de behandeling meestal langdurig van aard. Ook voor behandelmethoden en geneesmiddelen voor het chronische vermoeidheidssyndroom geldt hetzelfde, tenminste voor een periode die te overzien is. Het is daarom van belang dat mensen die te maken hebben met een vermoeidheidssyndroom of een CVS, lichaamseigen maatregelen tegen uitputting, vermoeidheid en slaapstoornissen treffen. Juist hier kan de fysische vasculaire therapie BEMER een belangrijke bijdrage leveren.
Hoe werkt de fysische vasculaire therapie BEMER?
De basis van de fysische vasculaire therapie BEMER wordt gevormd door een multidimensionale signaalstructuur waarmee de beperkte of verstoorde microcirculatie op effectieve wijze gestimuleerd kan worden. De lichaamseigen preventieve, regeneratieve en genezingsprocessen worden hierdoor ondersteund. De fysische vasculaire therapie BEMER stimuleert tegelijkertijd zowel de lokale als de overkoepelende aansturing van de orgaandoorbloeding. De nieuwe, speciale en unieke signaalconfiguratie voor zowel overdag als ’s nachts zorgt ervoor de therapie effectief is, ook gedurende een langere periode. Het positieve effect van de fysische vasculaire therapie BEMER op de gezondheid en de aanzienlijke verbetering op slaapgebied verhogen de prestaties en het algemeen welzijn van de patiënt en daarmee ook de kwaliteit van leven. Met name mensen die lijden aan een vermoeidheidssyndroom weten dit bijzonder te waarderen. Ook dit is een reden waarom fysische vasculaire therapie BEMER niet alleen door veel artsen en therapeuten toegepast wordt, maar ook door particulieren die te kampen hebben met een vermoeidheidssyndroom.